torstai 15. marraskuuta 2012

Kilpailukauden kynnyksellä


Vappu. Kesällä määrää, elokuussa kevennys. Syksyllä määrää tehoja nostaen. Talven tullessa ensin määrää ja sitten kevennys. Herkistelyä, arvokisat. Pääsiäinen.

Hiihtäjän vuotta voidaan verrata arkeologin työhön. Huippukunto piilee syvällä maaperässä. Ensin löydöstä on lapioitava kesällä kolme kuukautta pitkillä lenkeillä ja puntilla isoilla painoilla. Elokuussa pidetyn viikon mittaisen kahvitauon jälkeen jatketaan lapiointia hieman nopeammin, mutta välttäen montun reunojen sortumista. Kolme kuukautta kuluu ja kaikuluotaimessa pystytään havaitsemaan jo roudassa rimpuileva Huippukunto. Työvälineet vaihdetaan hellävaraisempiin, koska alkutalven lumet ovat pehmeää maaperää. Ethän halua, että puolen vuoden työ menee hukkaan, koska halusit ahnehtia vielä muutaman viikon? Kun kaivettava alue jo tärisee Huippukunnon voimasta, voi hammasharjankin rapsutus pilata kiiltävän maalipinnan. Kun Huippukunto saadaan kaivetuksi maasta, ei sitä suinkaan viedä museoon, vaan päästetään irti sinne, minne se kuuluu: valkoisille valtateille.

Harjoituskauden lapiointi meni hienosti ja tavoitteet ylittäen. Varusmiespalvelus Niinisalon Tykistöprikaatissa on jo toisella puolikkaalla. Terveenä on pysytty, leireillä on käyty suunnitelman mukaan ja kotonakin on levätty. Lähtökohdat alkavaan kilpailukauteen ovat paremmat kuin osasin edes odottaa armeijavuotena.

Alkutahdit kilpailukauteen lyödään nyt 6. marraskuuta alkaneella kuuden viikon leirireissulla, jonka ensimmäinen etappi Rovaniemellä maajoukkueleirillä päättyi tänään. Ensimmäiset kilpailutkin ehdittiin jo käydä. Suomen cupin kilpailut loivat komeat puitteet kauden avaukseen. Menestys oli vaatimatonta, mutta aivan linjassa siihen, mitä ensimmäiset kilpailut ovat aikaisempina vuosina olleet. Vähän niin kuin Tapparan dieselillä käyvä liigajoukkue, tällä koneella vain kestää muutama viikonloppu, että se pääsee vauhtiin.

Tämän viikonlopun Oloksen tykkikisoista odotan parempaa kyytiä ja ennen kaikkea kovaa taistelua sijoituksista. Lähtöviivalle asettuu meidän nuorten ryhmämme ohella parhaita hiihtäjiä idästä sekä muista Pohjoismaista. Oloksen jälkeen jatketaan harjoittelua Levillä kolme viikkoa. Lapin reissun jälkeen jatkan samasta vauhdista Vuokattiin viimeiselle vuoden viimeiselle maajoukkueleirille. 15.-16. joulukuuta Ristijärvellä testataan ensimmäistä kertaa potentiaaliset kandidaatit Libereciin suomalaisille suotuisiin maastoihin.

Levon ja rasituksen suhteen muistaen

Rikhard


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti